De 4 mei-voordracht wordt dit jaar gehouden door Roxane van Iperen. Dat heeft het Nationaal Comité 4 en 5 mei vanavond bekendgemaakt. Het comité moest op zoek naar een nieuwe spreker nadat Abdelkader Benali zich had teruggetrokken. Er was ophef ontstaan over uitspraken die hij in 2006 over Joden had gedaan.

Op Twitter spreekt Van Iperen van ‘een eer en een verantwoordelijkheid’.

In 2016 won zij de Hebban Debuutprijs voor haar debuutroman Schuim der aarde. In 2018 volgde ’t Hooge Nest over de Joodse zussen Janny en Lien Brilleslijper, die tijdens de Tweede Wereldoorlog Joodse onderduikers verborgen in hun huis in Naarden. Roxane van Iperen woont sinds 2012 in ’t Hooge Nest en deed jarenlang onderzoek naar de geschiedenis van het huis. Het resulterende boek werd met de Opzij Literatuurprijs bekroond, voor de NS Publieksprijs genomineerd en komt in dertien landen in vertaling uit.

Roxane van Iperen schrijft voor de Boekenweek van dit jaar het Boekenweekessay onder de titel De genocidefax – Wat doe jij als het erop aankomt? Ook haar voordracht op 4 mei zal in boekvorm verschijnen.