Literair agent Paul Sebes schreef voor de lokale krant Het Parool een opiniestuk over de effecten van corona op het gehele boekenvak. Niet alleen de boekhandels lijden volgens hem, maar ook de uitgeverijen en de auteurs.

Omdat alles nu op afstand moet gebeuren (via Zoom of de telefoon), lopen auteurs vast in hun schrijfproces of stoppen zelfs met het schrijven van manuscripten. Sebes vreest daarom voor de verschraling van het aanbod de komende jaren. de Volkskrant pikte het nieuws ook op.

Uitgever Joost Nijsen van Podium nuanceert vandaag de woorden van Sebes. Volgens hem speelt er een ander probleem. Op zijn Facebook-pagina schrijft hij:

In de Podium-stal heb ik er geen auteur of redacteur over horen klagen. Nee, het probleem zat/zit echt pas daarná, als die mooie verhalen gedrukt zijn en de lezer willen bereiken. Want met gesloten winkels is het gewoon lastiger. Dus je moet soms uitstellen, en hopen dat niet alles en iedereen tegelijk weer boeken uitbrengt. Ook daar valt de schade nog steeds mee, maar het begint op te vallen: een nieuwe Van Dis vangt volop de schijnwerpers, maar de stille beauty’s wenen zachtjes om meer aandacht, en vooral: zichtbaarheid in open winkels.

Niet alleen boekhandels hebben het moeilijk, bracht Paul Sebes deze week als bericht. Vanochtend ook opgepikt door Wilma…

Geplaatst door Joost Nijsen op Vrijdag 19 februari 2021