In de Volkskrant van vandaag staat een interview met Thierry Baudet, leider van Forum voor Democratie (FvD), een partij die nogal onder een vergrootglas ligt vanwege de racistische en antisemitische tendensen. Tijdens het beruchte etentje waarna de partij scheurde had de leider, die eerder al met boreaal gedoe in de problemen kwam, verteld dat ‘corona door de Joodse zakenman George Soros is binnengebracht’. Als de Volkskrant hem daarmee confronteert, heeft hij opeens last van zijn geheugen en doet hij de uitspraak af als een grap. Vervolgens zegt hij:

‘Ik kreeg een brief van de erven van Gerard Reve, een sympathiserende brief. Daarin stond dat Reve altijd die verdomde letterlijkheid in Nederland zo hekelde. Dat is iets wat ik hier ook bespeur, die obsessie, een soort van scholastiek, van…’ Hij verheft zijn stem: ‘Heb je dat letterlijk gezegd! Terwijl, jongens: het is een belachelijke opmerking.’

Joop Schafthuizen was de laatste partner van Gerard Reve die in de jaren zeventig en tachtig al in de problemen kwam met zijn racistische uitspraken.