In Antwerpen heb je gelukkig nog een mooie De Slegte met een uitstekende antiquarische afdeling. Vanaf 23 februari is de expo ‘Bezette stad – de tekeningen’ voor iedereen gratis te bezoeken in de boekhandel op de Wapper in Antwerpen. Een bijzondere expositie want de tekeningen van Oscar Jespers die hij maakte voor Paul van Ostaijen zijn pas nu boven tafel gekomen.

Een alternatief omslagontwerp, de originele tekeningen én voorontwerpen: De Slegte brengt een schat aan onbekend Van Ostaijen materiaal boven water.

100 jaar geleden verscheen Paul van Ostaijens magistrale dichtbundel ‘Bezette stad’. Terwijl Van Ostaijen in Berlijn vertoefde, goochelde Oscar Jespers in Antwerpen met letters en lettertypes om het experimentele werk van zijn vriend in boekvorm te gieten. Wat in de lettervoorraad van de drukker niet beschikbaar was, tekende hij dan maar zelf. Jespers zorgde voor een iconisch omslagontwerp en plaatste eigen tekeningen tussen de gedichten. Mede dankzij zijn inbreng werd ‘Bezette Stad’ een unicum en een mijlpaal in de internationale avant garde boekkunst. 15 tekeningen en ontwerpen worden nu voor het eerst getoond.

Lees hier meer.