Jarenlang gold Rob van Essen als een Geheimtip voor echte literatuurliefhebbers, maar dat is na het succes van De goede zoon voorgoed voorbij. Uitgeverij Atrlas Contact heeft al een heruitgave gemaakt van zijn verhalen en van de roman Visser, maar over enkele maanden verschijnt ook de debuutroman van Rob van Essen in herdruk. Reddend zwemmen geldt volgens mensen die ervoor hebben doorgeleerd als het grappigste boek uit de Nederlandse literatuur. In het boek komt de Moeder aller Polonaises voor, bladzijdenlang bruiloftplezier dat dankzij de herdruk nu een groter publiek zal bereiken. Op Instagram schrijft Van Essen:

Hier ben ik blij mee: deze zomer wordt mijn debuutroman Reddend zwemmen heruitgegeven, bij dezelfde uitgeverij waar hij 25 jaar geleden verscheen: Thomas Rap. Met dank aan Jasper Henderson, die destijds al als jongste bediende bij Rap rondliep, op de Staalstraat toen nog, hartje Amsterdam, en die nu als uitgever is teruggekeerd op dat oude maar onverwoestbare nest. Ik heb een paar foutjes uit de tekst kunnen halen (eindelijk, na 25 jaar), verder is het gelaten zoals het was, behalve dan dat deze editie is voorzien van een Alles Verklarend Nawoord. We dragen deze heruitgave op aan degene die mij daar op éénhoog op de Staalstraat ooit uit de slushpile viste: Adriaan Jaeggi (1963-2008).