Dan verheug je je twee weken lang op de nieuwe column (of wat het dan ook maar moge wezen) van Matthijs van Nieuwkerk omdat die zo prachtig de neergang van de literaire kritiek weerspiegelt en dan bespreekt hij deze week het kookreisboek De aardappeleters. Natuurlijk gaat meer dan de helft van het stuk over andere kookboeken en met namedropping wordt het halve stuk gevuld (Jamie Oliver, Paul Bocuse, Julia Childs, Elizabeth David, Giuliano Bugialli) en natuurlijk is het boek geweldig, maar we missen wel een beetje de literatuur. Nu moeten we opnieuw twee weken wachten tot Van Nieuwkerk weer niets weet te zeggen over een boek.

Ook Sylvia Witteman gebruikt haar ruimte in de boekenbijlage van de Volkskrant om een kookboek te bespreken en dat valt ook een beetje tegen na die mooie column vorige week. Witteman bespreekt Een week mét vleesch – 21 recepten door Jet van Nieuwkerk voor een week lang inspiratie met het nieuwe vleesch. Jet van Nieuwkerk is de dochter van Matthijs van Nieuwkerk. Wie denkt dat deze familieband met de collega-columnist meteen tot een juichende bespreking van het boek leidt, heeft het mis, want Witteman voelt ‘de inspiratie niet echt oplaaien’. Lees haar column hier.


Lees de column van Smeets hier.