De Amerikaanse uitgever van de onlangs verschenen biografie van Philip Roth heeft de promotie en distributie van het boek stopgezet. W.W. Norton zegt beschuldigingen van seksueel wangedrag aan het adres van de auteur, Blake Bailey, serieus te nemen. 

Een tweede druk van 10.000 exemplaren die was voorzien voor begin mei is voorlopig afgezegd. De eerste druk van Philip Roth. The Biography bedroeg 50.000 exemplaren.

In The New York Times zeggen twee vrouwen door Bailey verkracht te zijn, respectievelijk in 2003 en 2015. In de jaren negentig zou hij meerdere leerlingen van de middelbare school in New Orleans, waar hij docent was, seksueel hebben lastiggevallen. De beschuldigingen kwamen afgelopen zondag aan het licht op een literair blog.

In Nederland is de biografie van Blake Bailey verschenen bij De Bezige Bij, die ook het werk van Philip Roth in vertaling uitgeeft. Desgevraagd laat de uitgeverij weten: ‘Wij zijn ons terdege bewust van de complexiteit en pijn in een dergelijke gevoelige kwestie rondom seksueel misbruik. Dat neemt niet weg dat De Bezige Bij achter de inhoud staat van deze biografie over het leven en het werk van onze fondsauteur Philip Roth. Om die reden is het boek dan ook als gepland uitgeleverd, maar we blijven uiteraard ook continu in gesprek over onze rol en verantwoordelijkheid als uitgever.’