De Gerrit Krolprijs is in 2019 in het leven geroepen door het Talencentrum en de Faculteit der Letteren van de RUG om de aandacht te vestigen op het Nederlands als academische taal.

De tweede editie kent het thema ‘scenario’s voor de toekomst’.

Gerrit Krolprijs
Studenten van alle universiteiten uit het Nederlands taalgebied kunnen een in het Nederlands geschreven essay van maximaal 2000 woorden inzenden tot 1 juni 2021. Vervolgens bepaalt een deskundige jury welke inzenders in aanmerking komen voor een nominatie en wordt de winnaar verkozen. De jury bestaat uit Louis Stiller (schrijver), Zito Ysenbaert (winnaar Gerrit Krolprijs 2019), Ellen Krol (dochter van Gerrit Krol) en Ronald Ohlsen (schrijver en docent Talencentrum). Gelet wordt op originaliteit, stilistisch vernuft en talent voor divertissement. Het essay van de winnaar van de Gerrit Krolprijs wordt gepubliceerd op literair weblog Tzum. Daarnaast bestaat de prijs uit een geldbedrag van €2000,-.

Zie voor meer informatie en het reglement hier.