Het ‘gewone normaal’ van Caroline van der Plas is zum kotzen

Heel erg woke ben ik geloof ik niet. Als Jeangu Macrooy met ‘Birth of a new age’ meedoet aan het Eurovisie Songfestival en een aantal mensen in ‘Yu no man broko mi’ iets met broccoli horen dan sta ik niet meteen op mijn achterste benen. Juist door de grap zullen mensen zich gaan afvragen wat er echt gezongen wordt en wat gezongen werd – in beeld werd afgelopen zaterdag de Engelse vertaling erbij geleverd – en daardoor zal de boodschap in miljoenen huiskamers weerklonken hebben. Ik vond de live-uitvoering op zaterdag niet knettergoed, ik vroeg me vooral af waarom die danser toch steeds zo hinderlijk in beeld was. Dankzij de uiterst vriendelijk uitstraling van Macrooy (die overigens ook een goede ambassadeur van De Weddenschap was dit jaar) gebed in een vrolijk aandoende entourage waren alle scherpe kanten wel van het liedje afgeslepen. Het resultaat sloeg niet aan. De vakjury’s hadden nog 11 punten over voor het nummer, het publiek naar boven afgerond 0. Jammer, volgend jaar beter.

Maar toen verscheen deze tweet van Caroline van der Plas.

Je snapt dat iemand zo’n tweet in dronkenschap heeft geschreven, maar als je de volgende dag wakker wordt, dan bied je je excuses aan en verwijder je die tweet net zoals ze in het verleden tweets heeft verwijderd.

Maar misschien is het wel goed om die tweets te laten staan en de verwijderde tweets keer op keer te laten zien. Dat je bij het volgende incident steeds weet wat de bron is van Caroline van der Plas’ passie voor ‘gewoon doen’: een stinkende poel van racisme en homofobie. Toen de witte heterostellen van Bucks Fizz nog iets gewaagds deden op toneel kon Van der Plas het nog net aan, maar daarna is het allemaal ‘extravaganter’ geworden.

Caroline van der Plas woont in Deventer en aangezien ik uit Salland kom doorzie ik dat pleidooi voor ‘gewoon doen’ meteen. Gewoon doen betekent dat je je moet voegen naar de mores van de groep. Gewoon doen betekent dat je net als andere boeren lekker Roundup gebruikt om de natuur kapot te maken en nu een volksvertegenwoordiger hebt die dat goedkeurt. Gewoon doen betekent dat je je met je botte harses niet kunt voorstellen dat andere mensen op een andere manier feest willen vieren dan de vogeltjesdans hupsen op een dorsvloer. Gewoon doen betekent dat je een stompzinnig liedje moet zingen over de liefde in plaats een liedje met een maatschappelijk thema. Het gewoon doen van Caroline van der Plas is zum kotzen; het is de kleinburgerlijke moraal die mensen uitsluit, het is de geestelijke Roundup van andersdenkenden. Het is het hooghartige idee dat jij mag bepalen wat normaal is.

Doe kortom alles wat Caroline van der Plas niet normaal vindt. Laat je tegendraadse mening horen. Ga met glitters door de grachten in je blote reet. Verzet je tegen de verstikkende normaliteit.

Coen Peppelenbos