De filosoof Marjan Slob gaat drie maanden naar Parijs als gastschrijver in het kader van het honderdste geboortejaar van Willem Frederik Hermans. Zij schrijft in de Franse hoofdstad een essay geïnspireerd door het gedachtengoed van Hermans. 

Het WFH-gastschrijverschap is een initiatief van de Nederlandse ambassade in Frankrijk in samenwerking met het Letterenfonds, NRC, uitgeverij De Bezige Bij en de Franse uitgeverij Gallimard, die werk van Hermans in vertaling heeft uitgebracht. In maart werd een oproep aan Nederlandse schrijvers gedaan om met voorstellen voor een te schrijven essay te komen.

De jury, bestaande uit Tiziano Perez (Nederlands Letterfonds), Michel Krielaars (NRC), Nicolette Koopman (culturele attaché in Parijs) en Willem Otterspeer (Hermans’ biograaf), kon kiezen uit een groot aantal bijzondere en originele voorstellen van zowel beginnende als gevestigde schrijvers. Volgens de jury lag het niveau erg hoog.

Marjan Slob (1964) is essayist en filosoof. Haar laatste boek De lege hemel. Over eenzaamheid verscheen in oktober 2020. Eerder publiceerde zij onder meer Hersenbeest. Filosoferen over het brein en de menselijke geest, Foute fantasieën. Kleine filosofie van de ontvankelijkheid, Een ander ik en Angstaanjagend en groots. Ze schrijft columns in de Volkskrant. In 2017 was zij de eerste vrouw die de Socrates Wisselbeker voor het meest urgente, oorspronkelijke en prikkelende Nederlandstalige filosofieboek won.

Op 1 september is het honderd jaar geleden dat Willem Frederik Hermans in Amsterdam werd geboren. Hij woonde twintig jaar in Parijs. Rond zijn geboortedag verschijnen enkele delen van zijn Volledige Werken en drie aan hem gewijde boeken.

Op de foto Willem Frederik Hermans in gesprek met Joop van Tijn en Eddy van Vliet, 14 maart 1988. Foto Rob Bogaerts / Anefo / Nationaal Archief, CC0.