In de Volkskrant reageert Jeroen Dera op het artikel van Yra van Dijk en Marie-José Klaver over de beloonde pulp bij de Jonge Jury. De discussie die daarop volgde werd teruggebracht tot de vraag of Mel Wallis de Vries wel of niet op school behandeld moest worden. Dera vindt dat de literatuurdidactiek wel meer aandacht had mogen krijgen.

Over die didactische kant gaat het in de commotie rond het artikel van Van Dijk en Klaver nauwelijks. Terwijl: juist op het vlak van representatie en stereotypie heeft het Nederlandse literatuuronderwijs een grote slag te maken.

Die vraag wat we ermee doen geldt ook voor de bovenbouw, waarbij Dera naar zijn eigen onderzoek naar racistische en seksistische passages in Het gouden ei van Tim Krabbé in Vooys verwijst.

Laten we daarom werk maken van literatuuronderwijs dat de representaties in teksten serieus neemt als onderwerp van gesprek – juist bij teksten die veel onder leerlingen circuleren.

Lees het hele artikel hier.