Jeroen Dera is een van de twaalf onderzoekers die van het KNAW (Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen) de KNAW Early Career Award uitgereikt krijgt. Hij krijgt 15.000 euro en een ‘uniek kunstwerk’. Dera is universitair docent literatuurwetenschappen aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Dera bestudeert de manier waarop literatuuronderwijs in Nederland wordt vormgegeven, met aandacht voor zowel het perspectief van docenten als leerlingen. Zijn interdisciplinaire aanpak combineert literatuurwetenschappelijke en sociaalwetenschappelijke methoden. Hij toonde onder andere dat boekkeuzes van leerlingen met regelmaat afwijken van hun daadwerkelijke literaire voorkeuren door invloeden van lesmethodes, docenten en online platforms. Ook begeleidt Dera studies naar #BookTok, online ‘leesuitdagingen’ en de rol van lezen in de jongerencultuur, waarmee hij vooroploopt in het begrijpen van opkomende leesfenomenen. Dera’s diepgaande analyses en praktische methoden leveren alomvattend en relevant werk op voor het onderwijs.

Dera reageert verheugd op Facebook:

Heel blij met (en ook wat beduusd door) dit nieuws: de KNAW heeft mij een Early Career Award toegekend voor mijn onderzoek naar het literatuuronderwijs en de leescultuur van jongeren. Wat een geweldige stimulans om deze onderzoekslijn voort te zetten!