In haar column in de Volkskrant vandaag geeft Sylvia Witteman haar ongezouten mening over het boekenweekgeschenk Wat wij zagen van Hanna Bervoets.

Al die mensen, zich snijdend, zich positionerend of Holocaustontkennend, leken sprekend op elkaar, of erger nog, op helemaal niemand. Stellig heeft Bervoets dat expres gedaan om de dystopie extra luister bij te zetten, maar het neveneffect is dat de belevenissen van al die mensen, hoe akelig ook, je koud laten.

Ze grijpt daarna naar het geweigerde geschenk van Gerard Reve uit 1981:

Ik dacht terug aan een ander Boekenweekgeschenk, een spookboekenweekgeschenk, want uiteindelijk werd het afgekeurd wegens ‘controversiële passages’: De vierde man van Gerard Reve, uit 1981. Te veel herenliefde. Maar geen nood, er werd alsnog een reguliere editie van gedrukt, die uitstekend verkocht. Ik herlas het gisteren, om een beetje bij te komen van Wat wij zagen.

Ze eindigt haar column met:

Zo vergat ik de eigentijdse beslommeringen van Bervoets’ bloedeloze wezentjes, en had toch nog een heerlijke avond.