Wout Waanders heeft vanavond de 34e C. Buddingh’-prijs gewonnen. Dat gebeurde op het festival Poetry International. Zijn debuutbundel heet Parkplan en is uitgegeven door De Harmonie. Waanders mag 1.250 euro bijschrijven op zijn bankrekening.

In toegankelijke verzen komt het leven van alledag aan bod: soms grappig, dan weer keihard. Per gedicht weet je niet wat je kan verwachten: of het start absurd, en dan gaat het over iets wezenlijks zoals ziek zijn en verdwijnen, of het begint heel serieus over hoe een relatie in de slop zit en wordt uiteindelijk weer licht. Dit jaar vond de ontknoping van de C. Buddingh’-prijs zowel in de zaal in LantarenVenster in Rotterdam als online plaats. Ook de dichters Schiavone, René Smeets en Dorien de Wit maakten met hun debuut kans op de prijs. De jury bestond uit Ellen Deckwitz (voorzitter), Mylo Freeman en Ilke Froyen.

De jury: ‘Parkplan is een zeer consistente bundel die handelt over de worsteling die het bestaan is, en hoe we daar met onze dagelijkse kleine onderhandelingen
toch een kloppend geheel van proberen te maken.’ Wout Waanders draait de realiteit een kwartslag, maar net genoeg om er helemaal in mee te gaan. Je stapt naar binnen en alles lijkt volkomen vanzelfsprekend.

(Foto: © Fred Ernst)