Het kan een keer voorkomen dat de balans tussen fictie en non-fictie doorslaat naar de laatste categorie, maar de laatste tijd kunnen schrijvers van fictie de Volkskrant wel overslaan als ze hopen op een recensie (net zoals bijvoorbeeld vorige week en eerder). Jet Steinz bespreekt De tweede plaats van Rachel Cusk. In de krant staat wel een interview met schrijver Damon Galgut over zijn roman De belofte. In de rubriek ‘Ook interessant en wel hierom’ komen nog twee ultrakorte besprekingen van vertaalde fictie langs en in de driewekelijkse thrillerrubriek van Rob van Scheers waarin hij klassieke thrillers koppelt aan een het programma van de plaatselijke Amsterdamse bioscoop. Geen enkele Nederlands fictiewerk kortom.

In de boekenbijlage van NRC Handelsblad stonden afgelopen week vier recensies van fictiewerken, twee oorspronkelijk Nederlandstalige werken. Het katern ‘Tijdgeest’ van Trouw bevat vandaag drie recensies over vier fictiewerken (een van vaderlandse bodem) en een interview met de Poolse schrijver Szczepan Twardoch. In de volwaardige rubriek over kinder- en jeugdboeken bespreekt Bas Maliepaard nog twee jeugdboeken.