Dat Philip Roth zoveel literaire loftuitingen ten deel zijn gevallen, was in niet geringe mate te danken aan… Philip Roth. Hij was een verwoed zelf-promotor en netwerker en schooide om prijzen, ontdekte Jacques Berlinerblau, professor aan de Georgetown Universiteit in Washington DC, toen hij ten behoeve van een boek over de Amerikaanse schrijver diens correspondentie bestudeerde.

In The Guardian zegt Berlinerblau dat het hem verbaasde hoeveel tijd Roth besteedde aan 

networking, scratching people’s backs, placing his people in positions, voting for them. […] It was a bit disillusioning for me, as I thought – naively – that the great writer cared only for art, its integrity, its austere demands.

Philip Roth overleed in 2018, 85 jaar oud. Eerder dit jaar verscheen zijn biografie van Blake Bailey. Het boek waar Berlinerblau aan werkt verschijnt in september en heet The Philip Roth we don’t know. Hier het verhaal in The Guardian.