Op 19 november zal Stefan Hertmans de Van der Leeuw-lezing uitspreken in de Martinikerk in Groningen. ‘Van wie is de verbeelding?’ is de titel van zijn lezing. Dat meldt de Volkskrant vandaag.

In een samenleving waarin iedereen meer en meer de eigen identiteit opeist, kun je je afvragen: is het aan ons om te bepalen hoe anderen over ons denken? Dat raakt volgens Hertmans het hart van de literatuur, wier bestaansrecht zo ongeveer de inleving in de ander is.

Coreferent is documentairemaakster Emma Lesuis die zich regelmatig heeft uitgesproken in het diversiteitsdebat.

De Van der Leeuw-lezing is een initiatief van de stad Groningen, de provincie Groningen, de Hanzehogeschool, de Rijksuniversiteit en het Universitair Medisch Centrum Groningen, de Stichting Martinikerk en de Volkskrant. Hoeveel mensen aanwezig mogen zijn in de kerk is afhankelijk van de grillen van het coronavirus.