Nieuw & verrassend! De schrijver Marc Schoorl timmert aan de weg

De werklust van de nieuwe schrijver Marc Schoorl is ongeëvenaard: in (ruim) één jaar tijd verschenen er vijf titels. Maar waar het natuurlijk om gaat, is dat de boeken stuk voor stuk verrassend zijn.

Zo verscheen onlangs Glas in lood, 100 jaar Willem Frederik Hermans. Een persoonlijk eerbetoon dat met kennis van zaken en de broodnodige humor is geschreven. Schoorl is ex-medewerker van de WFH-verzamelkrant. De achterflap vermeldt over de oude knorrepot Hermans: ‘Zijn tekortkomingen kunnen niet in de schaduw staan van zijn enorme prestaties. Hij stond garant voor ophef en vertier in de vaak zo saaie Nederlandse letteren.’

Eerder verscheen van Schoorl ook al Neerlands eerste en enige boek over dé legendarisch jarentachtigband: Ode aan Joy Division. Radiozender Kink FM, popmagazine Platomania en de Volkskrant waren vol lof.

Een boek over aforismen in Nederland en ver daarbuiten bestond ook nog niet. Maar in die leemte is van de zomer voorzien met het mooie, Veelzeggende zinnen. Het is een onderhoudende verkenning van het kortste literaire genre. Van Bertus Aafjes tot Zinedine Zidane. Luchtig, interessant, informatief en met humor.

Maar het gáát uiteindelijk om scheppend werk. Marc Schoorl presenteert nu, na ruim tien jaar werken, ‘Autobiografie van een romanpersonage’.
Een familiegeschiedenis, maar een ongewone. Over een straatarm gezin uit het welvarende Wassenaar van de jaren zeventig. De vader is een intelligent-gecompliceerde dwaas. De moeder eenvoudig en zorgzaam. Ze hebben zeven kinderen: Zes broers en een zus. Het is één grote portrettengalerij van karakters. Soepel geschreven, prachtige anekdoten en sprankelende dialogen: wat wil je nog meer?

Recensenten schreven:

‘De schurende gebeurtenissen zijn met een flinke dosis tragikomische humor doorspekt. De ontwrichtende en uiterst pijnlijke situaties (…) zijn dieptriest, maar Schoorl weet de lezer steeds weer een glimlach om de lippen te toveren.’ De Leesclub van Alles.

‘Marc Schoorl (…) heeft een vlotte pen en een scherp oog voor de tijdgeest. De rake observaties en de anekdotische aanpak laten de lezer meeleven met dit bijzondere gezin.’ Biblion-NBD

‘Schoorl weet de sfeer goed op te roepen en hij tekent de situatie met kenmerkende details.’ Teunis Bunt.

‘De roman biedt een herkenbaar tijdbeeld van de zestiger en zeventiger jaren. Ondanks die rauwe omstandigheden en de godvruchtige, wispelturige vader heeft Schoorl geen somber en zwaar boek geschreven.’ Tzum.

Deel 2, Zo vader, zo zoon, is zeer onlangs verschenen. Daarin disfunctioneert het gezin verder, tegen de achtergrond van de (nu eens) roomse ontkerkelijking, de oliecrisis en popmuziek: van Abba tot Zappa.

Deel 3 staat op de planning: O, moeder, zei de zoon (en hij liep de zee in).

Het is een trilogie die nog verder groeien gaat en een saga gaat vormen die ‘De tandeloze tijd’ van A.F.Th. van der Heijden achterna gaat, maar minder van symboliek en hoogliteraire parafernalia zwanger is. Geschreven met plezier, opdat het ook gelezen kan worden met plezier. Pleasure for pleasure. Dat is nog eens een belofte!

Marc Schoorl (1962) schreef over boeken voor onder meer De Gids, De Groene Amsterdammer, Vrij Nederland en vrij werk voor tal van literaire bladen. Hij is vaste columnist op boekensite Bazarow.com op zondag.