Een oeuvreprijs voor podiumpoëzie, dat is De Johnny en dit jaar zijn daarvoor Ellen Deckwitz, Rodaan Al Galidi en Babs Gons genomineerd. De prijs bestaat uit een geldprijs van € 10.000, waarvan € 2.000 door de winnaar wordt besteed aan een opkomend talent naar keuze. Op 12 november wordt de prijs uitgereikt in Arnhem, de plaats waar Johnny van Doorn opgroeide.

De jury neemt niet alleen de podiumkwaliteiten mee in de overwegingen, maar de prijs voor podiumpoëzie krijgt ook een ridicule politieke laag:

Nadrukkelijk nemen we ook het vermogen tot verbinding mee in onze overwegingen, omdat naar onze mening de dichtkunst in het algemeen en de podiumpoëzie in het bijzonder het vermogen heeft om mensen bij elkaar te brengen. Dat lijkt ons in de tijd waarin we nu leven zo niet noodzakelijk, dan op zijn minst wenselijk.

De jury van De Johnny 2021 bestaat uit: Babeth Fonchie, dichter en schrijver; Dieuwertje Mertens, journalist, literatuurcriticus en podcastmaker; Erik Jan Harmens, dichter, schrijver, Poetry Slam-kampioen, podcastmaker, tevens verbonden aan de opleiding Creative Writing ArtEZ; Onias Landveld, spoken word-artiest, presentator, schrijver, en oprichter van Wosu Productiehuis. Yannick Moyson, podiumdichter, verbonden aan Mensen Zeggen Dingen België, en organisator van open podia.

(Foto Johnny van Doorn in 1969: Anefo / Nationaal Archief, CC0)