Nog even een terugblik op de boekenbijlagen van de afgelopen week. We zijn vooral benieuwd naar de besprekingen van fictie omdat we de indruk hebben dat de wat langere stukken over fictie verdwijnen. Vorige week besteedde de Volkskrant zelfs geen enkele lange recensie aan een fictief werk. Deze week revancheert de krant zich.

Voordat de echte boekenbijlage van de Volkskrant begint heeft Sander Kollaard al een stuk geschreven over een van de best verkochte fictiewerken aller tijden: de Bijbel die (opnieuw) in een nieuwe vertaling uitkomt. Kruispunt, de nieuwe roman van Jonathan Franzen krijgt vijf sterren. Gustaaf Peek krijgt voor zijn roman A.D. één ster minder en moet de recensie delen met een non-fictie-werk. Jacques Vriens, Sjoerd Kuyper en Bibi Dumon Tak worden geïnterviewd over de tere kinderziel en Bette Westera krijgt voor haar Kinderboekenweekgeschenk drie sterretjes. En dan is het nog niet afgelopen want ook de nieuwste boeken van Juli Zeh (***) en Janet Lewis (*****) worden besproken. In de rubriek ‘Ook interessant en wel hierom’ nog enkele minisbesprekingen van de boeken van Jens Meijen, Sarah Moss, de essays van Oek de Jong en het oncategoriseerbare boek van Mathijs Deen over de Rijn.

NRC Handelsblad begon vorige week met een profiel van Nobelprijswinnaar Abdulrazak Gurnah. Daarna mag Thomas de Veen uitpakken met een groot stuk over de nieuwe roman van Jonathan Franzen die maar liefst vijf ballen meekrijgt. Daarna worden vier kinderboeken besproken van Annemarie van Haeringen & Sjoerd Kuyper, Nina Wehrle en Evelyne Laube, Medy Oberendorff en Jan Paul Schutten én Jowi Schmitz. Ze krijgen allemaal vier ballen. In de rubriek ‘Ook verschenen’ komen nog de romans van Nando Boers, Paul van Hoof, Christel Jansen en de verhalen van Jo Komkommer aan de orde.

‘Tijdgeest’ van Trouw kent weer de poëzierubriek van Janita Monna, deze keer over Maxime Garcia Diaz. De romans van Rinske Hillen en Richard Powers krijgen een goede bespreking en Lauren Groff wordt geïnterviewd. Bas Maliepaard bespreekt het prentenboek van Pieter Gaudesaboos en een divers kinderboek van Yvonne Jagtenberg: Ik ben Pippi niet! Ook interessant voor fictielezers: de studie van Marita Mathijsen naar de lezer in de negentiende eeuw.