Onlangs gaf Gerbrand Bakker de Nederlandse kopers van boeken nog een veeg uit de pan, omdat ze te veel buitenlandse romans kochten, terwijl er in ons eigen taalgebied ook genoeg moois verscheen. De boekenbijlagen lijken ook een voorkeur voor vertaalde romans te hebben al krijgen deze week ook enkele Nederlandstalige romans de ruimte.

‘Is het je ook opgevallen dat de illustraties bij boekenrecensies steeds groter en groter zijn geworden?’ schreef een medewerker van Tzum me en ja, als je gaat kijken in de bijlage van de Volkskrant dan valt op dat de afbeeldingen vaak net zo veel ruimte in beslag nemen als de daadwerkelijke recensie. Dat is niet altijd slecht. Elke week krijgt een topillustrator van de Volkskrant de ruimte om een eigen visie te geven op een boek. Deze week Floor Rieder en dat levert mooie illustraties op, bijvoorbeeld bij de bespreking van de nieuwe roman Karl Ove Knausgård, die vier sterren meekrijgt. De in 1983 uit Iran naar Nederland gevluchte Keyvan Shahbazi krijgt drie sterren voor zijn roman De Amerikaan van Karadj en dat zijn dan ook meteen de fictiewerken van deze week. Aleid Truijens bespreekt nog wel de biografie over Jan Eijkelboom en je kunt nog een reportage over de dichter Miklós Radnóti lezen. In de rubriek ‘Ook interessant, en wel hierom’ nog een ultrakorte bespreking van Wat alleen wij weten van Elvis Peeters en de vertaalde romans van Karin Smirnoff, Imbolo Mbue en Natasha Brown en de Wehrmachtmemoires van Guy Sajer.

In de bijlage van het NRC Handelsblad deze week aandacht voor de briefwisseling tussen Simon Carmiggelt en Ellen Warmond en de essays van Oek de Jong. Maar ook de hardcore fictieliefhebber komt aan zijn trekken als de nieuwe roman van bergenboekenbestsellerauteur Paolo Cognetti besproken wordt (vier ballen). Vijf ballen worden gegeven aan Damon Galgut voor zijn voor de Boker Prize genomineerde roman De belofte en de (pas volgend jaar in het Nederlands verschijnende) genderidentiteitenroman van Torrey Peters Detransition, Baby krijgt ook vijf ballen. Geen recensie van Nederlandse fictie of het moet in de rubriek ‘Ook verschenen’ zijn waar we naast de ultrakorte besprekingen van romans en verhalen van Santa Montefiore, Elena Passarello, Jessica Fellowes en Annette Bjergfeldt ook Nina Polak van wie de verhalenbundel van 64 bladzijden De dandy is opgenomen in de Brunawinkelreeks ‘Literaire juweeltjes’ en die een 161 woorden lange recensie in de krant krijgt. (En laten we de wekelijkse striprubriek van Stefan Nieuwenhuis vooral niet vergeten). In het Volkskrant Magazine staat nog een interview met Yvonne Kroonenberg. ‘Heb je relaties met nare mannen gehad?’ ‘Had je een eetstoornis?’ ‘Wanneer werd je ziek?’

Janita Monna geeft in haar poëzierubriek aandacht aan de nieuwste bundel van Charlotte van den Broeck. Daarna wordt het nieuwe boek van Mathijs Deen besproken, De grenzeloze rivier, geen hardcore non-fictie. Ronald de Rooy heeft het in zijn bespreking van Paolo Cognetti over ‘de bergen als klankkast van de menselijke ziel’, ‘zijn dolende ziel’ en ‘een glimp op van de ziel’ wat genoeg zegt over de kwaliteit van de recensie. Rob Schouten bespreekt A.D. van Gustaaf Peek maar hij vindt het geen lekker leesboek ‘wel een verstikkende evocatie van een onbekend geworden wereld waar wij in deze antikolonialistische tijd niettemin meer dan ooit over hebben na te denken’. Na de wekelijkse rubriek van Bas Maliepaard (Trouw kan niet genoeg geprezen worden voor de aandacht voor jeugdliteratuur en poëzie) vinden we ook nog een interview met Colson Whitehead.