Aan de vooravond van de 67ste Kinderboekenweek is Gozert (Uitgeverij Lemniscaat) van Pieter Koolwijk en geïllustreerd door Linde Faas bekroond met de Gouden Griffel. Hele verhalen voor een halve soldaat (Uitgeverij Querido), geïllustreerd door Ludwig Volbeda en geschreven door Benny Lindelauf, is bekroond met het Gouden Penseel.

De Griffeljury over Gozert:
‘Koolwijk bewijst dat verbeeldingskracht recht heeft op een plek in de realiteit. Hij balanceert kundig op de grens tussen fantasie en werkelijkheid. Daarin is hij heer en meester.’

De Penseeljury over Hele verhalen voor een halve soldaat:
‘Hele verhalen voor een halve soldaat ademt een sfeer van mist en dreiging, sfeervol verbeeld in de intrigerende tekeningen van Ludwig Volbeda. Het boek maakt de zinloosheid, trivialiteit en wreedheid van oorlog voelbaar, maar tegelijkertijd is het vol van liefde, troost en hoop.’