Met de zin:

Lieve gunsteling, ik zeg het je maar meteen: ik had je in dat steilorige hoogseizoen als een zweer met een hoefmes uit de klauwlederhuid moeten verwijderen, ik had ruimte moeten maken bij de tussenklauwspleet zodat mest en vuil ertussenuit zouden vallen en niemand je kon infecteren, misschien had ik je enkel wat moeten pellen en bijschaven met de slijper, je moeten reinigen en droogwrijven met wat zageling.

wint Marieke Lucas Rijneveld de Tzum-prijs 2021. De Tzum-prijs gaat altijd naar de mooiste zin uit een boek dat verschenen is in het voorafgaande jaar. De hoogte van de prijs is afhankelijk van de lengte van de zin. Per woord krijgt de schrijver één euro; in dit geval bedraagt de Tzum-prijs 67 euro. Daarnaast ontvangt de schrijver een fraaie beker.

De winnende zin komt uit de roman Mijn lieve gunsteling (Atlas Contact). De zin is de eerste zin van de roman, die volstaat met prachtig geformuleerde zinnen. De jury vond deze stapelzin onder meer mooi dankzij de wat in onbruik geraakte woorden ‘steilorige’ en ‘zageling’. Daar zit wel de charme, maar niet de kracht van de zin, want die zit in de tegenstelling tussen de vriendelijke opening met ‘Lieve gunsteling’ en de heftige, plastische als-vergelijking die er direct op volgt. De lezer wordt meteen op scherp gezet en krijgt de thematiek van het hele boek, waarin een jong meisje de prooi wordt van een veearts in al zijn hevigheid in die openingszin gepresenteerd.

Marieke Lucas Rijneveld, die op dit moment in Berlijn is voor de lancering van Mein Kleines Prachttier, laat weten het een eer te vinden om de Tzum-prijs te winnen.

Het viel dit jaar op dat Rijneveld een van de weinige jonge schrijvers is die in aanmerking komt voor de Tzum-prijs. Te midden van fantastische zinnenbouwers als Jeroen Brouwers en Erwin Mortier houdt Rijneveld moedig stand. Dat bleek ook al eerder bij De avond is ongemak, het romandebuut van Rijneveld, waaruit destijds vier zinnen genomineerd waren.

De winnende zin was genomineerd door Tzum-lezer Marc Dilliën.

De jury van de Tzum-prijs 2021 bestond uit: Roos Custers, Rieuwert Krol, Coen Peppelenbos en Bart Temme.

Alle genomineerde zinnen, door publiek en jury, staan hier.