Drie dagen nadat schrijver Jamal Ouariachi een negatief beeld schetste van Matthijs van Nieuwkerk brengt de CPNB naar buiten dat deze tv-presentator en chansonkenner is gevraagd om een boekje samen te stellen voor de campagne Zomerlezen. Vroeger was dat een wat wezenloze campagne (zoals hier en hier) waarbij BN’ers werden gefotografeerd met een boek in de hand.

Nu is er een campagne #Zomerlezen nieuwe stijl. Als je voor 15 euro aan Nederlandstalige boeken koopt, dan krijg je een boekje gratis. Een systeem dat wel een beetje doet denken aan de Boekenweekcampagne die dit jaar in april plaatsvindt. Het eerste boekje met verhalen wordt samengesteld door Matthijs van Nieuwkerk. De CPNB over hun keuze:

Als er iemand is die zich de afgelopen jaren heeft ingezet om de liefde voor boeken breed te verspreiden, is het Matthijs van Nieuwkerk. Tegen de stroom van ontlezing in, is hij iemand die het enthousiasme voor het lezen van boeken als iets positiefs, fijns en leerzaams presenteert.

Van Nieuwkerk is volkomen vrij in de keuze voor korte verhalen:

‘Het eerste wat ik dacht was: Biesheuvel moet! En dat blijft zo. Easy does it. Maar nu een maand en zeker meer dan honderd korte verhalen later, kan ik nauwelijks meer kiezen. Eén ding weet ik zeker: er komt een geweldige zomer aan.’

Met de nieuwe invulling voor Zomerlezen wordt de weg die de laatste jaren is ingeslagen – thrillers lezen in de zomer – weer losgelaten. De publiciteit en de festiviteiten rond dat genre worden aan het begin van juni geconcentreerd.

De CPNB licht de nieuwe invulling als volgt toe:

Heel veel Nederlanders willen graag lezen, maar het komt er gewoon niet van. De zomer is wat dat betreft hét moment om een boek te pakken: of dat nou op je tuinstoel, op het strand of aan het zwembad is. Toch hebben mensen dan nog steeds een zetje nodig om ook echt te gaan lezen, want ook smartphones en Netflix reizen mee. Dat zetje krijgen ze dankzij de Zomerlezencampagne. Die vraagt mensen niet óf ze gaan lezen, maar wát ze gaan lezen: wat lees jij deze zomer? Er is tenslotte een zomerboek voor iedereen!

(Illustratie © André Keikes)