Het wordt weer een spannend literair jaar met hopelijk wat boekpresentaties en traditiegetrouw publiceert Tzum de literaire voorspellingen voor het nieuwe jaar.

* Brommer op zee laat geblinddoekte schrijvers eerst met pijltjes op een dartbord met onderwerpen gooien waarna ze daarover vervolgens binnen een halfuur een gedichtje moeten schrijven. Ook geblinddoekt. Daarna zegt Wilfried de Jong: ‘Mooi!’

* Joke J. Hermsen wint de P.C. Hooft-prijs.

* Heleen van Royen bevestigt dat ze in het vervolg als non-binair door het leven gaat. ‘Ik heb op de middelbare school wiskunde al laten vallen,’ aldus de schrijfster in een korte toelichting.

* Jan Dijkgraaf kondigt derde deel van Meiland-kassasuccessen aan: Maxime.

* In Diemen-Zuid wordt nog een schrijver gevonden zonder podcast. Het Parool start een hulpactie.

* De Libris Literatuur Prijs gaat naar A.D. van Gustaaf Peek.

* Brommer op zee bedenkt nieuw rubriekje: drop schrijvers ergens in de provincie en laat ze dan naar huis lopen. En daar dan een stukje over schrijven dat ze met een voice-over in kunnen spreken.

* Om de Nederlandstalige literatuur te stimuleren wordt de Bestseller 60 de Bestseller 150, zodat je als auteur iets eerder kunt zeggen dat je in de bestsellerlijst staat.

* Het Boekenweekgeschenk van Ilja Leonard Pfeijffer krijgt 2 sterren in de Volkskrant en 4 ballen in NRC Handelsblad.

* Lale Gül schrijft een column waarin ze haar eigen boek Ik ga leven niet noemt.

* Joost Oomen leest in het programma Op1 zo snel voor uit zijn nieuwe boek dat hij door de geluidsbarrière breekt.

* Na de succesvolle tweede serie Chansons! van Matthijs van Nieuwkerk en Rob Kemps komt er een tweede succesvol boek van Matthijs van Nieuwkerk en Rob Kemps, Chansons! deux getiteld, waarna er op Oudejaarsavond een tweede programma over die serie gemaakt wordt en het boek nog eens extra geplugd kan worden.

* Nieuwe roman Herman Brusselmans heeft een hoofdpersoon die erg op Herman Brusselmans lijkt, de hele dag scheldt, racistische, homofobe en seksistische opmerkingen maakt en drinkt.

* Jan van Mersbergen probeert wereldrecord uitgevers hoppen te behalen en kondigt een boek aan bij Atlas Contact.

* Lisa Weeda wint de zomereditie van De slimste mens.

* Achter het pseudoniem Evi Aarens gaat een collectief schuil, maar niemand is meer geïnteresseerd.

* De CPNB stuurt dit jaar tijdens de Boekenweek van Jongeren een kleurplaat rond. ‘Dat is nog moeilijker dan je denkt,’ aldus de persvoorlichter.

* Er verschijnen dit jaar drie romans over een mysterieuze pandemie, vier over Nederland dat ten onder gaat aan een klimaatramp (twee keer overstroming, twee keer aardbeving) en zeventien over menselijke robots die menselijker zijn dan de meeste mensen.

* Er staan maar liefst twee vrouwen op de shortlist van de Boekenbon Literatuurprijs. Een witte man van boven de 50 (Gerbrand Bakker) wint de prijs.

* Elly de Waard verrast de jury van The Masked Singer met haar vertolking van Amanda Lears ‘Follow me’ in het pak van een uilskuiken.

* Margaret Atwood wint de Nobelprijs voor literatuur.

* Onno Blom interviewt Peter Buwalda aan het eind van het jaar over de vorderingen met deel twee van zijn trilogie. Buwalda zegt dat hij inmiddels op de helft is, nadat hij eerdere versies heeft geschrapt.

* Brommer op zee komt erachter dat je gasten ook gewoon wat langer kunt interviewen en gooit de rubriekjes uit het programma.

(afbeelding via Wellcome Library, Wikimedia)