Op de luchthaven JFK in New York is een 29-jarige man aangehouden die honderden schrijvers manuscripten zou hebben afgetroggeld. Hij zou zich vijf jaar lang hebben voorgedaan als uitgever en literair agent. Hanna Bervoets (foto) wordt genoemd als een van zijn slachtoffers, maar ook Sally Rooney, Ian McEwan en Margaret Atwood heeft hij ongepubliceerde teksten afhandig gemaakt. Het zou in totaal om honderden manuscripten gaan.

The New York Times schreef eind vorige maand al over het mysterieuze ‘manuscript phishing‘ onder de kop: ‘Waarom zou iemand in godsnaam ongepubliceerde manuscripten stelen?’ De nu aangehouden man is de Italiaan Filippo Bernardini, werkzaam bij de Londense vestiging van uitgeverij Simon & Schuster die hem voorlopig heeft geschorst. Tegenover de politie in New York heeft hij verklaard onschuldig te zijn.

Hij ging geraffineerd te werk door gebruik te maken van valse e-mailadressen en domeinnamen die bedrieglijk echt leken. Zo verving hij in de url van penguinrandomhouse de ‘m’ door ‘rn’: penguinrandornhouse.com. Ook strooide hij in zijn e-mails aan de auteurs die hij belaagde met uitgeversjargon.

Wat hij met de buit van plan was, is onduidelijk. Er zijn geen bewijzen dat het hem om losgeld te doen was. Verondersteld wordt dat hij literaire ideeën wilde stelen. Hem wordt oplichting en identiteitsfraude ten laste gelegd, wat hem op 22 jaar gevangenis kan komen te staan, zodat hij tijd zat heeft om te lezen.