Vijf dichters maken nog kans op De Grote Poëzieprijs. Zojuist is de shortlist bekend gemaakt in de radio-uitzending van Opium op NPO Radio 4.

Het gaat om de volgende bundels en dichters:
Ontbinding van Piet Gerbrandy (Atlas Contact)
Virgula van Sasja Janssen (Querido)
Dagen in huis van Roelof ten Napel (Hollands Diep)
Vervoersbewijzen van Tijl Nuyts (Wereldbibliotheek)
Aarduitwrijvingen van Charlotte Van den Broeck (De Arbeiderspers)

Het juryoordeel luidt als volgt:

Met 90 ingezonden bundels hebben wij dit jaar mogen genieten van zeer gevarieerde teksten vol taalvirtuositeit en engagement. Er werd een breed palet aan maatschappelijke kwesties aan de orde gesteld, van het inhuizige leven ten tijde van corona tot verontrusting over de staat van ons klimaat en de meer dan benarde situaties die mensen soms moeten ontvluchten.

Het genre poëzie werd breed geïnterpreteerd door alle dichters en de rijkdom in taal was groot: van toegankelijke tot heel complexe poëzie. De grenzen tussen proza en poëzie werden opgerekt. We merkten op dat veel dichters hun bundels als één geheel presenteren: zo zagen we veel conceptuele bundels.

Bovenal hebben we plezier beleefd aan bundels die ons lang lieten nagenieten van de taal en de opgeroepen beelden. Of dat nu kwam door de presentatie van een nieuw, fris perspectief, een hint naar humor of doordat we simpelweg gegrepen werden en voor even niet meer losgelaten.

Na lezen, herlezen, terugbladeren, dichtslaan, weer openslaan en overleggen zijn we tot deze shortlist gekomen met daarop vijf genomineerden, die onderling erg verschillend zijn: Piet Gerbrandy, Sasja Janssen, Roelof ten Napel. Tijl Nuyts en Charlotte Van den Broeck.

De uitreiking van De Grote Poëzieprijs vindt plaats op 13 mei om 19.00 uur bij Opium op NPO Radio 4.

De Grote Poëzieprijs bekroont de beste Nederlandstalige bundel van het afgelopen jaar met € 20.000 en is (sinds 2019) de opvolger van de VSB Poëzieprijs als een toonaangevende prijs voor de Nederlandstalige poëziebundel.