Het is allemaal al besloten, dus de beslissing om 700 recensenten en de vaste redacteuren weg te sturen bij NBD Biblion wordt niet meer teruggedraaid, maar het is wel interessant om te zien hoe een manager reageert op de ophef.

1 De ontslagbrief vergezeld te doen gaan van een uitnodiging tot een feestje werkte niet.
2 Een webinar organiseren nadat je erachter komt dat die ontslagbrief nogal beledigend was werkte ook niet zo goed, omdat je er bij voorbaat vanuit ging dat de mensen je besluit niet snapten en dus maar even moesten worden bijgeschoold.
3 Niet reageren op opmerkingen van auteurs zoals Ronald Giphart op de onzinschuifjes bij zijn werk, niet reageren op een vraag van Tzum als je het antwoord niet weet.
4 Interviews geven aan media die niet al te kritisch kunnen zijn omdat ze anders veel broodnodige klanten kwijtraken.

NBD-Biblion-directeur Nina Nannini geeft een reactie in Boekblad en is daarover zo tevreden dat ze de tekst laat verspreiden via de eigen site. Een mooie les in het ontwijken van antwoorden en niet inhoudelijk in te gaan op de kritiek. Geconfronteerd met enkele kritische geluiden, zegt Nannini:

Ook de bibliotheken zijn heel blij volgens Nannini: