Bij De Taalstaat was een fantastische kloof te zien tussen een echte lezer (Frits Spits) en een kille manager (Nina Nannini). Het was ook niet leuk voor de directeur van NBD Biblion om na drie-en-een-half jaar voorbereiding te zien dat het eigen computermodel na één dag al niet voldeed bij de recensie van Nachtangst van Ronald Giphart.

Spits vroeg ernaar:

F.S.: Bijvoorbeeld over het boek Nachtangst, wat een prachtig boek is van Ronald Giphart, daar werd over gezegd dat er veel seks in voorkomt. A, valt dat mee en B, dan denk ik wat moet ik daarmee?
N.N.: Ja, dat snap ik dat u dat zegt. Wat dat boek betreft hebben we tot op zekere hoogte zeker een uitglijer gemaakt. De presentatie die we hadden gemaakt was een testset. Wat we hebben gezien is dat de schaal van de schuifjes op een vijfpuntsschaal niet goed werkt, dus daar is inmiddels een zevenpuntsschaal van gemaakt. Dit waren dummy’s…
F.S.: Maar mevrouw, met alle respect, ik hoor u aan, maar ik hoor u ook met enig afgrijzen aan. Waarom moet een computer een boek lezen?

Luister en bekijk het hele gesprek hier.