Op Facebook kaart Anton de Goede een kwestie aan rond een podcast over Hugo Brandt Corstius met medewerking van de twee jaar geleden overleden Liesbeth Koenen. Die podcast is echter nergens te horen. Volgens De Goede heeft dat te maken met Jelle Brandt Corstius die de podcast tegenhoudt.

Anton de Goede:

Zijn de laatste inspanningen in het leven van de in 2020 overleden taalkundige & journalist Liesbeth Koenen tevergeefs geweest? In de podcast EN NU NOG IETS AARDIGS wordt veel afgekletst maar een in meerdere afleveringen terugkerende kwestie verdient aandacht. Hier gaat het om: Liesbeth Koenen werd ernstig ziek terwijl ze werkte aan een biografie van die andere taalkundige Hugo Brandt Corstius ook bekend als Piet Grijs, Stoker, Raoul Chapkis, etc etc (1935-2014). De biografie schrijven zou haar nooit meer gaan lukken want de ziekte sloeg genadeloos toe. En dat terwijl ze erg ver was met haar onderzoek. Het plan ontstond om in meerdere afleveringen een podcast over Brandt Corstius te maken die na het overlijden van Koenen zou worden uitgebracht. Onder anderen Hans Goedkoop werkte mee en nam een aantal van de gesprekken met Koenen voor zijn rekening. Echter, de podcast is niet uitgebracht en zal er waarschijnlijk ook nooit komen. Reden: erfgenaam Jelle Brandt Corstius zou ‘voor publicatie zijn gaan liggen’. In ‘En nu nog iets aardigs’ winden gespreksdeelnemers Frank Bloem, Daphne de Vries en Anouk de l’Ecluse zich op over de situatie: ‘we willen de klaterende stem van Liesbeth horen, het is toch grof om publicatie te verbieden?’. En: ‘Voor iedereen die Liesbeth kende is dit een klap in het gezicht’. Bovengenoemde drie zeggen Jelle Brandt Corstius om uitleg te hebben gevraagd. Een reactie bleef tot nu toe uit. Misschien zal zijn reactie zijn: ‘in de persoon van Elsbeth Etty is er een nieuwe biograaf gevonden’. Hoe dan ook blijft het doodzonde dat de interviews met Koenen nu niet te horen zijn. Voor wie haar niettemin uitvoerig aan het woord wil horen, er is een Marathoninterview met haar uit 1994. Lang geleden wel: de dieren konden nog spreken, Jan Haasbroek was hoofdredacteur Vpro radio & Cor Galis in topvorm als annonceur extraordinaire…