Ze schreef al een biografie over Henriette Roland Holst en Willem Wilmink, maar daar komt een biografie over Hugo Brandt Corstius bij; Elsbeth Etty neemt de taak over van Liesbeth Koenen die vorig jaar augustus overleed.

Hugo Brandt Corstius was een columnist met vele namen en gezichten en maakte onder meer het boek Opperlandse taal-&letterkunde (onder het pseudoniem Battus). Zijn bekendste pseudoniem was Piet Grijs (voor Vrij Nederland). Voor de Volkskrant schreef hij, onder het pseudoniem Stoker, lange tijd snoeiharde en beledigende columns op de voorpagina. Een groot contrast met wat er nu dagelijks op gepubliceerd wordt. Zijn beledigingen zorgden er wel voor dat hij in eerste instantie de P.C. Hooftprijs misliep omdat minister Brinkman destijds de staatsprijs niet wilde geven aan een schrijver die ‘het kwetsen tot instrument had verheven’. In 1987 kreeg hij de prijs alsnog.