In De Nieuwe Contrabas Podcast van deze week vertelt (vanaf 11.09) Hans van Willigenburg dat hij onlangs in Gent op bezoek is geweest bij ‘vriend van de show’ Herman Brusselmans.

HvW: Ik begreep dus dat Herman normaliter elk jaar op Vlaamse scholen zo’n twintig á dertig lezingen geeft of met leerlingen in discussie gaat over literatuur stel ik me zo voor. Maar sinds hij het n-woord-incident begreep ik dus dat hij niet meer voor dat soortklusjes eh eh dat hij daarvoor gecanceld is. Dat vond ik vrij onthutsend om te horen.
Chrétien Breukers: Ja, ik weet niet, ik was er niet bij en ik heb het nergens gelezen…
HvW: Nee, maar we hebben het ook in de uitzending uitgebreid gehad over dat n-woord-incident op dat Rotterdamse festival.
CB: Ja, ik zou zelf het woord niet gauw in het openbaar gebruiken, heb ik toen ook gezegd, geloof ik, hoop ik. Maar, als hij gecanceld is, ja, ik weet het niet Hans, ik vind dit soort onderwerpen ook echt heel moeilijk, want hij zegt dat hij gecanceld is, maar waarom zouden die scholen niet denken: we hebben Brusselmans al 80 keer gehad, laten we eens een ander… Ja, ik weet het dus niet precies hoe de zaak in elkaar zit, maar als die gecanceld is daarom dan vind ik dat heel spijtig en ook niet terecht.

Vorig jaar berichtte Tzum dat Bregje Hofstede en Alma Mathijsen de zaal verlaten hadden nadat Herman Brusselmans het n-woord gebruikte tijdens een literaire marathon in Rotterdam.

(afbeelding © André Keikes)