De tunnel van Anna Woltz, Gegijzeld van Chinouk Thijssen en Lock Down van Maren Stoffels maken dit jaar kans op de Prijs van de Jonge Jury. Zij hebben volgens de organisatie de meeste stemmen binnengehaald.

‘Dit schooljaar stemden opnieuw duizenden leerlingen, tussen de twaalf en zestien jaar, op hun favoriete jeugdboek voor het leesbevorderingsprogramma de Jonge Jury,’ staat in het persbericht, maar de vraag is in hoeverre jongeren echt de winnaar hebben bepaald.

Tzum.info kwam er namelijk achter dat de stemprocedure jarenlang corrupt was doordat je meerdere keren op je favoriete boek kon stemmen (ook als volwassene). Dit jaar kon je nog maar één keer stemmen per e-mailadres, maar de leeftijdsgrens (tot 16 jaar) viel nog steeds makkelijk te omzeilen.

Op donderdag 9 juni wordt in de Doelen in Rotterdam, tijdens de Dag van de Jonge Jury, in het bijzijn van de genomineerde auteurs en leerlingen de Prijs van de Jonge Jury uitgereikt aan de auteur van het boek met de meeste stemmen.