Interessant stuk van Jeroen Trommelen, de ombudsman van de Volkskrant, over de baarmoedercolumn van Jan Kuitenbrouwer die werd geweigerd door de krant. Trommelen verdedigde de column tegenover lezers. Trommelen beschrijft de zaak eerst inhoudelijk:

De adjunct-hoofdredacteur ziet ‘een belaagde groep als die van transgender personen consequent schril en spotzuchtig neergezet’. Kuitenbrouwer vindt de transbeweging helemaal niet zo’n belaagde groep en weigert de ‘bedrieglijke retoriek van de radicale vleugel daarvan over te nemen’.

Daarna blijkt het toch meer een vormkwestie te zijn.

Het wás dan ook geen column, maar een rubriek, stelt de hoofdredactie. Dat is een belangrijk onderscheid. Columnisten hoeven zich niet te houden aan regels voor evenwichtige verslaggeving. […] In een rubriek kan iemand op losse toon spelen met het onderwerp maar houdt de auteur zich aan de journalistieke regels én het Stijlboek.

Wat meespeelt is dat Kuitenbrouwer een anonieme columnist opvoert in zijn column rubriek in wie iedereen Asha ten Broeke herkende.

Merkwaardig, constateert Trommelen, want Kuitenbrouwer mocht wel deelnemen aan de columnistenmarathon en zijn bijdrage stond gewoon tussen de andere bijdragen op 15 februari van dit jaar: ‘De columnisten van de Volkskrant brengen een ode aan de democratie‘.

Reden genoeg om achter Kuitenbrouwer te gaan staan, maar Trommelen ziet het anders:

Voor wat het waard is: zelf lees ik liever een rubriek over genderneutraal taalgebruik dan een column. Er zijn al zoveel meningen.

Ook een mening, natuurlijk.

Lees het hele stuk van de ombudsman hier.