In het programma Met het oog op morgen is bekendgemaakt dat Roline Redmond de Brusseprijs 2022 wint met haar boek De Doorsons; Op zoek naar een Afro-Amerikaanse slavenfamilie in het Caribisch gebied.

Een auteur die met verfrissende distantie de geschiedenis schildert van haar voorouders en op die manier voldoet aan de opdracht van haar moeder. De historie van de slavernij vastgelegd, zodat die zichtbaar wordt, maar vooral: niet wordt vergeten.

Er werd een recordaantal van 230 titels ingestuurd voor de Brusseprijs 2022, waarvan achttien op de longlist belandden. De jury van de Brusseprijs 2022 bestond uit: voorzitter Joost Oranje (NOS Nieuws/Nieuwsuur), Lamyae Aharouay (NRC), Rasit Elibol (De Groene Amsterdammer), Tjerk Gaulthérie van Weezel (de Volkskrant) en Thalia Verkade (freelancejournalist en winnaar van de Brusseprijs 2021).

De prijs wordt sinds 2006 uitgereikt door een onafhankelijke jury en is een initiatief van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten. De prijs is vernoemd naar de journalist M.J. (Rie) Brusse (1873-1941). Aan de prijs is een geldbedrag van tienduizend euro verbonden.

Bekijk of beluister de uitreiking met een interview met de winnaar hier na.