Goed nieuws, want in augustus verschijnt Ik ben Elijah Thrush van James Purdy. Het is een herdruk van de vertaling die Harm Damsma maakte in 1994. En dat is nog niet alles, want in het najaar verschijnt Onder sterren een vertaling van Out with the Stars. Deze nieuwe vertaling is ook van de hand van Harm Damsma. Beide boeken komen uit bij uitgeverij Athenaeum.

De Amerikaanse schrijver James Purdy (1914-2009) is met wisselend succes uitgegeven op de Nederlandse markt. In 1967 verscheen de eerste vertaling, Malcolm, bij Contact en in 1980 werd dat boek nog heruitgegeven door Pranger (in een reeks blauwe boekjes). De mooiste gebonden uitgaven kwamen echter, dankzij Johan Polak, uit bij Athaeneum-Polak & Van Gennep. Kleur van duisternis (1973), Eustace Chisholm & consorten (1979), In een ondiep graf (1986), De gewaden der levenden (1990) en Nauwe ruimten (1991).

In 1990 was James Purdy te gast bij Adriaan van Dis, wat leidde tot een piek in de verkoop al was het gesprek nogal ongemakkelijk omdat Purdy niet echt op zijn praatstoel zat. De publiciteit leverde wel veel verkoop op schreef Roel Bentz van den Berg in een stuk in NRC Handelsblad:

De gewaden der levenden van James Purdy met stip op twee binnen in de HP-Boekentoptien, en toen hij kwam signeren bij boekhandel Athenaeum op het Amsterdamse Spui vormde zich daar een rij als betrof het de voorverkoop voor een concert van Prince. Wat had de doorslag gegeven? Het voorkomen van de schrijver, als van een schichtig oud vogeltje dat met een gebroken snavel op de binnenkant van de ruit van ons televisietoestel kwam tikken, of zijn visie op het leven (‘vernietiging’), New York (‘asfalttunnel’), het verschil tussen homo en hetero (‘verzinsel van de mechanistische psychologie’) en de New York Review of Books (‘pleepapier, gebruikt pleepapier’)?

Ook het Nieuwsblad van het Noorden merkte het succes op bij de bespreking van de wekelijkse boeken top 10 van het noorden:

Met name de binnenkomst van James Purdy is toe te juichen, ook al gaat het om het zoveelste geval van het Van Dis-effect. ‘Ze zijn niet aan te slepen,’ aldus een Groninger boekhandelaar. Een paar jaar geleden werd het werk van Purdy verramsjt, hoewel ook dat weinig uithaalde. Sommige van de deze maand herdrukte Purdy-titels zie je voor een prikje nog bij De Slegte liggen. In de provincie loopt Purdy niet, wel Elseviers Belastingalmanak.

We zullen zien of de provincie er in 2022 klaar voor is.

(foto © Carl Van Vechten, James Purdy in 1957, publiek domein)