Journalist en schrijver Rinus Ferdinandusse is op 90-jarige leeftijd overleden. Ferdinandusse was jarenlang met Joop van Tijn de drijvende kracht achter Vrij Nederland. Naast verzamelbundels met veelzeggende titels als Neem er eentje van mij, Stukjes in de kraag en Op de barkeeper beschouwd schreef Ferdinandusse misdaadromans waarvan het verfilmde Naakt over de schutting de bekendste is. In een interview met Peter Swart in Bzzlletin zegt hij het succes ervan niet verwacht te hebben.

Nee, maar daar kwam natuurlijk die hele Zo is het tijd bij – middelpunt van twee grote rellen. Bij de boekhandel zeiden ze dus geef er maar honderd, terwijl ze misschien bij een andere debutant gezegd zouden hebben: doe er maar twee. Dat Naakt over de Schutting heeft denk ik in de loop van een jaar of tien ongeveer evenveel verkocht als de helft van De Aanslag. Ten eerste die titel, toen kwam daarover heen nog eens een keer die film – weer die titel nou, dan kwam er weer eens een boekenclub bij, dat ging maar door! Ik werd toen het sterkst beïnvloed door Raymond Chandler; ik herinner me van alles wat ik vroeger aan detectives las niets meer behalve het gevoel van ‘maar dit is prachtig’ toen ik Chandler las.

Met de Zo is het-tijd verwijst Ferdinandusse naar het geruchtmakende programma Zo is het toevallig ook nog eens een keer.

Rinus Ferdinandusse maakte als hoofdredacteur de bloeitijd van het weekblad Vrij Nederland mee in de jaren zeventig en tachtig, maar was ook getuige van de neergang in de jaren negentig (van de recordoplage van 117.000 exemplaren in 1978 zijn er in 2021 nog maar zo’n 15.000 over).