De CPNB moet zich onthouden van marketing en zich weer richten op het promoten van literatuur. ‘Op dit moment mikt het CPNB met de moed der wanhoop vooral op wat al populair is. Ze mikt op het algemene boek, zonder te kijken wat voor boek. En zo is het mogelijk dat leesbevordering nu mede bestaat uit het afraden van bepaalde boeken, omdat die te moeilijk zouden zijn. Lezen moet leuk zijn,’ schrijft NRC vandaag in het hoofdredactioneel commentaar.

De krant reageert op de uitglijer van CPNB-baas Eveline Aendekerk die Marga Minco’s klassieke kleine roman Het bittere kruid karakteriseerde als ‘een boek waarmee „vrij vakkundig het leesplezier eruit [wordt] geramd”, wanneer je het aan scholieren aanbiedt’. Fijntjes herinnert NRC er aan dat de CPNB is opgericht om Collectieve Propaganda te bedrijven voor het Nederlandse Boek, niet om de roman dood te verklaren.

In een tijd waarin het voor Nederlanders zo moeilijk lijkt om met elkaar te leven, kan lezen nog zoveel meer doen. Je laten meeleven met een werkelijkheid die je niet kent, je verplaatsen in een andere identiteit

aldus NRC. Hier het hele artikel (€). Eerder sprak redacteur Toef Jaeger in een sarcastische column van een meesterzet van de CPNB door op deze manier het boek onder de aandacht te brengen.