Een maand nadat CPNB-directeur Eveline Aendekerk het had over een verplichte leeslijst was het deze week weer zover in een filmpje naar aanleiding van de Boekenweek voor Jongeren. Het is een al te makkelijk frame: die ouderwetse docenten die met hun verplichte leeslijst het leesplezier van jongeren smoren.

En dan hadden we ook Kluun nog:

Job Jan Altena, de voorlichter van de CPNB die vorige maand nog driftig de uitspraken van zijn baas verdedigde, wringt zich nu in bochten om jonge lezers én de leraren te vriend te houden en ‘Hebban in de klas’ (CPNB bezit Hebban) te promoten.

Die media toch.

De media pikten deze week wel het onderzoek van Linda Ackermans op over het gebruik van young adult-literatuur op de leeslijst. Je ziet, goddank, dat steeds meer docenten young adult-literatuur toelaten op de leeslijst voor de bovenbouw, vooral docenten die zelf ook kennis hebben van deze boeken. Een kleine zijtak in het onderzoek was ook opvallend: Ackermans vroeg aan docenten ook of ze iets deden met al die leesbevorderingscampagnes. Of je blij moet zijn met de uitkomsten is maar de vraag: