Op de site van de NOS het zoveelste artikel over de heilzame werking van TikTok (BookTok) voor het boekenvak: jongeren schijnen er door te gaan lezen. Ook het CPNB spreekt tegenwoordig rechtstreeks met de doelgroep. Aan het eind van het artikel zegt CPNB-directeur Eveline Aendekerk iets opmerkelijks:

Volgens Aendekerk schort het aan leesplezier in Nederlandse leeslijsten. Onderzoek van PISA toont aan dat Nederland daar internationaal gezien zeer laag in scoort. “Kijk naar de verplichte leeslijst. Als je niet veel leest en je moet Het bittere kruid gaan lezen, dan worden al je vooroordelen over lezen bevestigd. Dan wordt vrij vakkundig het leesplezier eruit geramd.”

De fabel van PISA wordt telkens van stal gehaald om de dreigende ondergang te voorspellen, maar het valt allemaal reuze mee. Daarnaast bestaat er helemaal geen verplichte leeslijst (wie bedenkt dat toch altijd?) Ten slotte is het weinig elegant jegens de inmiddels 102-jarige schrijfster van Het bittere kruid, die in het verleden ook een Boekenweekgeschenk voor de CPNB heeft geschreven.

Lees het hele stuk hier.