Aan de vooravond van de Boekenweek van Jongeren zijn de prijzen voor Beste Boek voor Jongeren 2022 vanavond uitgereikt. In de categorie Oorspronkelijk Nederlandstalig uit aan Tom De Cock voor Lily (Pelckmans) en aan Abi Daré als winnaar in de categorie Vertaald met haar boek Het meisje met de luidende stem (Signatuur), vertaald door Arjaan en Thijs van Nimwegen.

De vakjury benoemt in het juryrapport nadrukkelijk de diversiteit van de auteurs:

Die voldoen natuurlijk al langer niet meer aan het achterhaalde beeld van uitsluitend witte elitaire mannen van (voorbij de) middelbare leeftijd. De auteur van nu (x/v/m) is jong, oud, zwart, van kleur, wit, queer, hetero, cis en trans. Dit maakt de verhalen divers en zorgt ervoor dat steeds meer jongeren zich gerepresenteerd kunnen zien in de literatuur. Ontzettend fijn, ontzettend belangrijk en bovenal ontzettend terecht.

Over Lily zegt de vakjury: ‘Laat je niet afschrikken door de omvang van dit boek: het is een razendsnelle pageturner, zet je aan het denken over klimaat, gezondheid en verantwoordelijkheid en zit boordevol humor.’ De uiteindelijke jongerenjury koos dit boek uit de door de vakjury aangedragen top 5 en zegt:

De gebeurtenissen volgen elkaar snel op en het boek is dan ook erg spannend. Dit alles maakte dat wij dit een winnaar vonden en wij hopen dat jij ook veel plezier aan dit boek zult beleven.

Over Het meisje met de luidende stem lopen de meningen wat sterker uiteen. Ondanks de nominatie op de shortlist wil de vakjury nog even wat negatiefs benoemen in het juryrapport:

Die stijl wordt bijzonder knap behouden door de vertalers en het is dan ook zeker de moeite waard om het nawoord, waarin de vertalers hun keuzes toelichten, te lezen. Het voorwoord daarentegen kent een misser: daarin wordt de overkoepelende metafoor van het boek uitgelegd, terwijl die voor zichzelf spreekt en geen toelichting nodig heeft. Niet elke verhaallijn wordt volledig afgerond, maar dat klopt: ook in het echte leven weet je niet altijd hoe iets afloopt. Een prachtige, bijzonder geschreven en vertaalde roman.

De jongerenjury is wat ruimhartiger positief:

In het boek zitten vele verrassende wendingen en sommige verhaallijnen zijn zo onverwacht dat we gedurende het hele boek geboeid bleven. Daarbij leest het boek ontzettend gemakkelijk en snel weg, zowel door de schrijfstijl als door de boeiende verhaallijn. Het meisje met de luidende stem is een prachtig boek, over thema’s die gehoord moeten worden.