De novelle Paranoia van Willem Frederik Hermans is voor het toneel bewerkt door  Inge-Vera Lipsius. Zij regisseert het stuk op 28, 29 en 30 oktober in de stijlkamer van een Amsterdams grachtenpand. Paranoia wordt gespeeld door Valentijn de Jonge, Guusje te Pas, Jasper van der Pijl en Frans Limburg.

De Erven Hermans en het Willem Frederik Hermans instituut hebben toestemming verleend voor deze toneeladaptatie van de novelle die in 1953 voor het eerst in boekvorm verscheen. In ‘deze thrillerachtige bewerking’ brengt een man de oorlog mee naar huis. Het verhaal stelt vragen als: Hoe leven we met geweld? Hoe leven we met elkaar?

In 1967 werd Paranoia al eens verfilmd door Adriaan Ditvoorst.

Willem Frederik Hermans (1921-1995) was gevierd als romancier en gevreesd als essayist met een sterk polemische inslag. Zijn toneelwerk was minder succesvol: ‘Je kunt nog beter een ski-school in Afrika beginnen dan in dit land toneelstukken gaan schrijven,’ zei hij, omdat toneelgezelschappen hun vingers niet wilden branden aan stukken als Het omgekeerde pension (1953), De psychologische test (1958) of Dutch Comfort (1962).

King Kong (1972) was een scenario dat zowel was bedoeld voor het toneel als voor televisie, maar doordat in de tekst werd gesuggereerd dat prins Bernhard betrokken was bij het verraad van de geallieerde operatie bij Arnhem, haalde dit stuk toneel noch televisie.

Een vijfde stuk van Hermans, Periander, bracht het in 1975 uiteindelijk wel tot uitzending op tv.

Paranoia wordt gespeeld in The Merchant House, Herengracht 254, Amsterdam.
Hier meer informatie en kaarten.