Het literaire festival Woordnacht is komend weekend na enkele gemankeerde edities (door corona) terug in het hart van Rotterdam. Van vrijdag 28 tot en met zondag 30 oktober is op verschillende locatie een keur aan programma’s te zien die in het teken staan van… blauw.

De samenstellers van het festival verklaren het thema zo: ‘Veruit de populairste kleur, maar zeldzamer dan we beseffen. Een blauwe bloem of vogel lijkt meestal alleen maar blauw. De oude Grieken kenden blauw zelfs niet als kleur. Blauw is een raadsel, een mysterie, maar staat ook voor de ziel, de diepste waarheid, en wordt geassocieerd met meditatie, zuiverheid, verwondering en transformatie. Een urgente kleur in tijden van verandering.’

Achterliggende vraag is: hoe kan taal de kern van kleur uitdrukken? Schrijvers krijgen het podium om te praten over uiteenlopende onderwerpen: asielbeleid, islam, politieke correctheid en cancelcultuur. Dit laatste fenomeen wordt verbeeld op de poster waarop de mond van Adriaan van Dis is afgedekt met een rood hartje. Zijn voorkomen past dan weer in het festivalthema.

Behalve Van Dis geven acte de présence in Rotterdam: Anneke Brassinga, Annelies Verbeke, Arthur van Dijk, Camilla Blue, Chrétien Breukers, Christiaan Weijts, Daniël Vis, De Poëzieboys, Elisabeth Lockhorn, Hans van Willigenburg, Herman Brusselmans, Iris Penning, Jan Cleijne, Jiske Foppe, Judith Visser, Kila van der Starre, Lale Gül, Leo Blokhuis, Lévi Weemoedt, Mark Boninsegna, Myrte Leffring, Nikki Dekker, Peter Swanborn, Peter Terrin, Pim Wiersinga, Radna Fabias, Rinus Gerritsen, Rob Schouten, Rozalie Hirs, Ruwhel Emers, Sanneke van Hassel, Shantie Singh, The Bullfight, Thomas Verbogt, Tinca Veerman, Toine Horvers.

Hier meer informatie en tickets.