Over het verlangen naar keiharde neukseks

Met deel 3 in de Heartstopper-reeks (‘Nick en Charlie in de stad van de liefde…’) zijn we al over de 900 bladzijden geraakt van de amoureuze avonturen van de 15-jarige homoseksueel Charlie die in deel 1 erachter kwam dat hij verliefd was op de 16-jarige Nick die er in deel 2 achter kwam dat hij biseksueel is en ook gevoelens voor een jongen kon hebben. In deel 3 gaan de jongens op schoolreis naar Parijs.

De schoolreis zorgt voor nieuwe piepkleine problemen die bladzijdenlang worden uitgemolken. Zo slapen er vier jongens op één kamer met twee tweepersoonsbedden. Toch komen Nick en Charlie niet bij elkaar in één bed te liggen. Daarnaast is het paar nog niet helemaal ge-out voor alle klasgenoten en moeten ze de zoenen wat heimelijk uitdelen. Ook Tao, bevriend met Charlie, weet nog niets van de relatie af, omdat hij wellicht zijn mond niet kan houden (de reden waarom Charlie waarschijnlijk eerder op school gepest is). Tao is op zijn beurt weer verliefd Elle en die relatie komt ook tot bloei tijdens de reis. En ook tussen de twee meereizende docenten lijkt de vonk over te slaan.

Het is allemaal weer heel verantwoord wat er gebeurt tussen de tieners die hun problemen na enig gedoe wel uitspreken. Zo heeft Charlie eetproblemen die tijdens de reis naar voren komen omdat hij flauwvalt in het Louvre. Nick heeft wel wat opbeurende woorden voor hem: ‘Je bent niet breekbaar of een puinhoop of zo. Maar… ik wil het weten wanneer je een slechte dag hebt. Of als je een stil plekje wilt opzoeken om te eten, met ons tweetjes. Of als je opgevrolijkt moet worden. Want ik ben je vriendje… En ik… Ik… Ik geef heel veel om je.’

Voor de rest wordt er heel veel verliefd gekeken en heel veel gezoend en heel erg veel handjes vastgehouden, maar na die 900 bladzijden hoop je toch ook een keer dat een van die jongens een enorme stijve krijgt als hij aan het zoenen is. Het lijkt wel of deze puberende jongens volstrekt geslachtloos door het leven gaan en geen seksuele fantasieën of verlangens hebben. Als de jongens een keer het rijk alleen hebben, dan is Charlie er na bladzijdenlang gekus op bed nog ‘gewoon niet klaar voor.’ De twee meereizende docenten zijn wel klaar voor elkaar, maar dan trekt Oseman snel de deur dicht. Het is erg fijn dat deze strip zo populair is, maar mijn hemel wat een preuts gedoe.

Coen Peppelenbos

Alice Oseman – Heartstopper, deel 3. Vertaald door Niels van Eekelen. Van Goor, Amsterdam. 320 blz. € 15,-.