Na de zoen

De vernetflixte serie Heartstopper van Alice Oseman telt vijf delen (waarvan er nu vier uit zijn) en na het eerste deel was ik wel een overvoerd met de hoeveelheid zoetigheid uit het boek. Maar ja, zoetigheid is verslavend, dus toch maar deel twee gekocht. In deel 1 redt Nick Charlie uit de handen van een jongen die misbruik maakt van Charlie. Nick haalt Charlie ook bij rugby en de twee worden beste vrienden, al speelt er bij Charlie iets meer. Het boek eindigt met een eerste zoen.

Deel twee gaat verder bij dat verhaalgegeven. Charlie denkt dat de eerste zoen op zijn initiatief de vriendschap kapot heeft gemaakt en Nick registreert gevoelens bij zichzelf die hij nog niet eerder onder ogen heeft gezien. Die verwarring is snel over als hij de dag erna bij Charlie op de stoep staat en voor het eerst onder woorden brengt wat hij voor Charlie voelt. Heel deel twee is gewijd aan de ontluikende liefde en de coming-out van Nick als biseksueel.

Net als in deel één worden alle gevoelens in de twee (ondertitel ‘Nick en Charlie worden verliefd’) uitentreuren behandeld. Een zoen kan daarbij gerust vier bladzijden aanhouden. Wat me wel een beetje ging tegenstaan in dit deel was het totale ontbreken van enige erotiek. De hoofdpersonen zijn 15 en 16 jaar oud maar het lijken volstrekt geslachtloze jongens te zijn. Zoenen, veel kijken en zuchten, dat is het zo’n beetje.

Interessant in dit deel zijn de vriendengroepen van de jongens en de mate van acceptatie als er een nieuw iemand binnen de groep komt. De vriendengroep van Nick – de mannelijke helft althans – is uitgesproken homofoob (en daarom wordt er voorin het boek een ‘content warning!’ afgegeven: ‘Dit verhaal bevat licht geweld en homofobie’) terwijl de vriendengroep van Charlie, na enige scepsis over Nick, de nieuwkomer verwelkomt. Oseman brengt in de vriendengroepen ook nog allerlei seksuele varianten aan: we turven homo, lesbisch, biseksueel en trans. Daar zouden bepaalde mensen de schrik van hun leven van krijgen; dat er zoveel diversiteit bestaat!

Hoe nu verder? Deel 2 eindigt met een soort cliffhanger waarbij de moeder van Nick beslist dat Charlie niet mee mag op vakantie naar Minorca, net nadat haar zoon uit de kast gekomen is als biseksueel.

Coen Peppelenbos

Alice Oseman – Heartstopper, deel 2, Nick en Charlie worden verliefd. Vertaald door Niels van Eekelen. Van Goor, Amsterdam. 320 blz. € 15,-.