Advocaat M.J. (zeg maar Marcus) Draaisma reageert in een persbericht op uitspraken die hoofdredacteur van de Volkskrant Pieter Klok heeft gedaan in het programma The Friday Move van Wilfred Genee. De gedane uitspraken, twee zinnen, van Klok vinden plaats in de context van een gesprek over Matthijs van Nieuwkerk. Reden genoeg voor Marcus Draaisma om een persbericht te sturen:

In een uitzending van BNR Nieuwsradio (vrijdag 25 november) heeft Volkskrant-hoofdredacteur Pieter Klok onzorgvuldige en beschadigende uitlatingen gedaan over oud-redacteur en literatuurcriticus Arjan Peters, die van 1992 tot en met 2020 aan de Volkskrant verbonden was.

Naar aanleiding van heel andere spraakmakende zaken, namelijk het vermeend grensoverschrijdende gedrag van Matthijs van Nieuwkerk en Marc Overmars, zegt Klok dat de Volkskrant zelf óók ‘een affaire’ heeft gehad, waarbij de rechter ‘ons een tik op de vingers gaf omdat we onze werknemer onvoldoende hadden beschermd’.

Hiermee doelt Klok op het ontslag van Arjan Peters van 19 mei 2020, dat in hoger beroep door het Gerechtshof Amsterdam op 19 oktober 2021 als onterecht is veroordeeld. Er bleek geen sprake te zijn geweest van ook maar één klacht, en evenmin van een extern onafhankelijk onderzoek, terwijl het heimelijke interne onderzoek dat de hoofdredactie van de Volkskrant (onder leiding van Annieke Kranenburg en Pieter Klok) naar Peters had uitgevoerd ‘buitengewoon onzorgvuldig’ was. Bovendien was Peters hierin niet gekend, zodat ook van hoor en wederhoor geen sprake is geweest, wat het Hof ‘onbegrijpelijk’ noemde. De handelwijze van de Volkskrant was ‘uiterst onzorgvuldig en prematuur, en onnodig diffamerend en beschadigend voor Peters’. Om die reden is hem de hoogste billijke vergoeding toegekend.

Door de recente uitlatingen in BNR Nieuwsradio, en de vergelijkingen die hij maakt met andere zaken, wekt Pieter Klok opnieuw de suggestie dat het ontslag van Arjan Peters iets van doen had met MeToo of machtsmisbruik, terwijl het Hof expliciet heeft aangetoond dat daar geen grond voor was. Bovendien doet Klok het voorkomen alsof de rechter hem gispte omdat hij Peters beter had moeten beschermen. In werkelijkheid wees het Gerechtshof hem erop dat de zaak die leidde tot het ontslag van de gerespecteerde criticus en redacteur op een geheel andere wijze onderzocht had horen te worden.

Bij de afronding van de rechtszaak heeft Klok vorig jaar toegezegd over de kwestie geen onbetamelijke mededelingen meer te doen. Die toezegging heeft hij geen gestand gedaan.

Het ontslag van Arjan Peters door de krant was volgens het gerechtshof onterecht en de criticus kreeg 32.000 euro toegekend en daarbovenop 370.000 euro voor gederfd salaris en pensioenopbouw.