Dat Het lied van ooievaar en dromedaris op veel eindejaarslijstjes voorkomt, is ook de boekhandel niet ontgaan. De bestseller van Anjet Daanje stijgt deze week van plek 55 naar 34. Het andere lied, Het lied van Europa, is drie plaatsen gezakt naar 15. Wat stilte wil van Arthur Japin is één plek gestegen en staat in de 18e week op 20. November van Thomas Olde Heuvelt stijgt ook één plekje en komt nu op plek 32. In de staart van de bestsellerlijst zien we Kader Abdolah met Wat je zoekt, zoekt jou, twaalf plaatsen gezakt en nu op 54 op de voet gevolgd door Het Koninklijk Huis van Herman Koch dat een rentree maakt in de lijst.

Alhoewel er nog een paar dagen te gaan zijn, maakt de Lezer des Vaderlands alvast een voorlopige balans op: 2023 was geen topjaar voor Nederlandse literaire bestsellers.