Er verschenen, als we het goed geteld hebben, dit jaar maar twee recensies van boeken in NRC Handelsblad waarbij de recensent 1 bal voor de moeite gaf, allebei in de non-fictie hoek. Rob van den Berg kende aan Marie Curie en haar dochters van Claudine Monteil 1 bal toe in een kraakrecensie en ook Mandaat. Mijn strijd voor gelijke rechten van Boris O. Dittrich heeft niet genoeg inhoud om 2 ballen te halen, althans volgens Mark Kranenburg. Voor de rest valt het dit jaar reuze mee, al heeft de NRC op zaterdag een rubriek ‘Iedereen leest’ waarin bestsellers het nog weleens zwaar te verduren hebben. Ilja Gort ondervond dat toen Arjen Ribbens het boek plaatste in de categorie ‘vederlichte ‘zomerboeken’ die doen vermoeden dat aan het strand of bij het zwembad een taboe rust op zelfs de lichtste vorm van hersenactiviteit.’ De schrijvende wijnboer kocht vervolgens een advertentie en kende zichzelf 5 ballen toe, waarvoor hij 3.600 voor moest betalen.

De rubriek ‘Iedereen leest’ kent geen ballen toe. In de literaire wereld worden op dit moment weddenschappen afgesloten of de bestseller Het lied van Europa van Leon de Winter in die rubriek besproken zal worden of in de gewone boekenbijlage.

Tijd om te kijken naar de recensenten die vooral fictie (en een enkel non-fictieboek) recenseren voor de krant omgaan met hun ballen. Bij de 8 recensenten die we hebben bekeken, gaf er niemand 1 bal. Michel Krielaars geeft de meeste recensies 4 ballen en Sebastiaan Kort scoort het hoogst met 3 ballen. Thomas de Veen gaf vier boeken 5 ballen, maar daarbij moet aangetekend worden dat hij bij de roman van Anjet Daanje later op Twitter zei: ‘Als ik voor één keer zes ballen kon geven, deed ik het.’

Hier een handig overzicht met daaronder de stand van vorig jaar.