Nog een oudejaarstraditie uit de Volkskrant: de benoeming van het literaire belofte van het jaar. Het afgelopen jaar was Lisa Weeda het talent van 2022 en het jaar daarvoor mocht Joost Oomen met de titel en de eer rondlopen. Dit jaar is Nikki Dekker uitverkoren tot literair talent van 2023. Op de tweede plek staat Babeth Fonchie Fotchind (Plooi, De Geus) en op de derde Femke Brockhus (Kleine haperende vluchten, De Bezige Bij).

Van Nikki Dekker verscheen dit jaar Diepdiepblauw (De Bezige Bij).

De jury die deze uitslag bepaalde, bestond uit:
André Stikkers, Anne Sluijs, Bregje Hofstede, Chris Kooi, Christoph Buchwald, Daniël van der Meer, Esther Hendriks, Eva Cossee, Feline Streekstra, Gaia Cerpac, Grietje Braaksma, Jann Ruyters, Jasper Henderson, Job Lisman, Joost de Vries, Katrijn van Hauwermeiren, Lolies van Grunsven, Marja Pruis, Marjolijn de Cocq, Marscha Holman, Maya Shamir, Merijn de Boer, Merijn Hollestelle, Michel Behre, Miriam van Ommeren, Mizzi van der Pluijm, Nathalie Doruijter, Niqué van den Tillaart, Patricia de Groot, Sam de Wilde, Sander Knol, Sanne Broeders, Sebastiaan Kort, Sladjana Labovic, Suzanne Holtzer, Theo Hakkert, Thomas de Veen, Thomas Möhlmann, Thomas van den Bergh, Vincent Schmitz, Vincent van de Vrede en Willem Bisseling.

Een interview met het talent en alle andere talenten in diverse categorieën kun je hier lezen.