Van alle leesbevorderingsactiviteiten scoort De Weddenschap altijd het laagst in bekendheid (86% had nog nooit van die campagne gehoord, bleek uit een enquête onder leesbevorderaars). Dat kan zijn omdat de campagne louter gericht is op vmbo-leerlingen. Uit een onderzoek van Jeroen Dera en Eva Keulen bleek bovendien dat de gekozen rolmodellen er zelfs voor zorgden dat er minder leerlingen gingen meedoen aan De Weddenschap.

Ook dit jaar zijn er weer drie BN’ers (soort van) gescoord om alvast in een schijtlollig openingsfilmpje de drie boeken aan te prijzen die zij gaan lezen voor De Weddenschap in de hoop dat ook vmbo’ers drie boeken gaan lezen binnen zes maanden. Godzijdank zeggen de coaches deze keer niet dat ze ook niet van lezen houden. Dit is de boekenkeuze van de drie:

Dorentina (zangeres en vlogster) leest:
Superkrachten voor je hoofd (2020) – Wouter de Jong
Erebos (2021) – Ursula Poznanski
De maanblaffers (2021) – Marten Toonder

Phi Nguyen (acteur en theatermaker) leest:
WILL (2021) – Will Smith
De poppenspeler van Lampedusa (2022) – Rindert Kromhout
Vliegen (2022) – Paulien Weikamp

Shirma Rouse (zangeres en vocal coach) leest:
Iets heel bijzonders (2021) – Susin Nielsen
Ik zie, ik zie (2022) – Romana Romanyshyn
Try not to… (2021) – Juultje van den Nieuwenhof

Wie meer wil weten over de campagne kan hier terecht.